Akatemia pähkinänkuoressa

Urheilun tukiverkosto

Tampereen Urheiluakatemia on Pirkanmaan alueella toimiva urheilun yhteistyöverkosto. Urheiluakatemian toimintaa koordinoi Varalan Urheiluopisto ja sitä rahoittavat Tampereen kaupunki, Opetus- ja kultturiministeriö sekä Varalan Urheiluopisto.

Tampereen Urheiluakatemia ja Varalan Urheiluopiston Valmennuskeskus kuuluvat valtakunnalliseen urheiluakatemiajärjestelmään, jonka yhteistoimintaa koordinoi Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö. Yli kymmenen vuotta toiminut Tampereen Urheiluakatemia on jäsenmäärillä mitattuna yksi Suomen suurimmista urheiluakatemioista. Urheilijajäseniä akatemialla on pitkälti yli tuhat haastajatason urheilijoista olympiamitalistiin asti.

Tampereen Urheiluakatemia ja Varalan Urheiluopiston Valmennuskeskus on saanut vuodelle 2018 Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän erityishankeavustuksen toimintaansa.

Lue lisää Urheiluakatemiaohjelmasta Suomen Olympiakomitean nettisivuilta.

Kenelle

Tampereen urheiluakatemiaan voivat hakeutua ensisijaisesti Pirkanmaalla asuvat, oman lajinsa huipulla urheilevat ja sinne tähtäävät urheilijat. Akatemian jäsenyyden saamiseen vaikuttaa oman lajiliiton pisteytys. Suomen Olympiakomitea on määritellyt kaikille lajeille yhteiset pisteytysohjeet, joihin pohjaten lajiliitot arvioivat urheilijan kilpaurheilumenestystä.

Tehtävät

  1. Auttaa urheilun ja opintojen yhdistämisessä
  2. Koordinoi urheilun asiantuntija- ja tukipalveluverkostoa
  3. Järjestää koulutuksia ja tapahtumia
  4. Kehittää ja tukee paikallista urheilutoimintaa ja harjoitteluolosuhteita
  5. On mukana koordinoimassa Terve Urheilija -ohjelmaa sekä valtakunnallista urheiluravitsemuksen asiantuntijaverkostoa.

Tampereen Urheiluakatemialla ja Varalan Urheiluopiston Valmennuskeskuksella on valtakunnallinen erityistehtävä  terveyttä edistävän harjoittelun ja vammoja ennaltaehkäisevän toiminnan kehittämiseksi.