Yläkoulut

Hakeutuminen Tampereen kaupungin perusopetuksenIMG-20160421-WA0014
yläkouluikäisten liikuntapainotusluokille vuonna 2016

Tampereen kaupungin perusopetuksen liikuntapainotuskoulut ovat Hatanpää, Sampo ja Tesoma. Liikuntapainotteisuuteen voivat hakea kaikki tamperelaiset ja Tampereen seutusopimuskuntien kuudennen luokan oppilaat. Liikuntapainotusluokalla oleva oppilas opiskelee liikuntaa 7. luokalla 2 + 1 tuntia sekä 8. ja 9. luokilla 2 + 2 + 2 tuntia viikossa. Liikuntapainotukseen valittu oppilas voi lisäksi valita 8. ja 9. luokille yhden pitkän valinnaisaineen.

tampereHatanpään koulun läheisyydessä sijaitsevat Tampereen Messu- ja Urheilukeskus eli “Pirkkahalli” sekä Ratina. Sammon koulun lähiympäristössä ovat Hakametsän jäähallit, Tampereen uintikeskus, Kaupin urheilupuisto, Tenniskeskus ja Tampere-areena. Tesoman koulun läheisyydessä sijaitsevat Tesoman jäähalli ja -uimahalli, Ikurihalli sekä Ikurin jalkapallokenttä. Lisäksi kouluilla on omat nykyaikaiset liikuntatilat, kuntosalit ja – välineet.

Liikuntapainotuksen tavoite

varala-logoToiminnan ensisijainen tavoite on vahvistaa oppilaiden liikunnallista ja terveellistä elämäntapaa. Liikuntapainotustoiminnan tavoitteena on myös mahdollistaa opiskelun ja tavoitteellisen valmentautumisen yhdistäminen urheilijan polun valintavaiheessa. Liikuntapainotuskoulujen opinto-ohjaajat auttavat räätälöimään oppilaan opiskeluohjelmaa sekä tukemaan tavoitteellista harjoittelua ja kilpailemista. Liikuntapainotuskoulujen liikunnanopetus tarjoaa urheilijan kasvua ja kehitystä tukevan monipuolisen urheilun ja vammojen ehkäisyyn tähtäävän sisällön.

Pikkuakatemiatoiminta

Tampereen Urheiluakatemia koordinoi yläkouluikäisten aamuvalmennusta. Pikkuakatemialaisten aamuvalmennuksiin pääsevät mukaan liikuntapainotteisten yläkoulujen sekä muista kouluista valitut urheilijat. Paikalliset seuravalmentajat, lajiliittojen edustajat ja Tampereen urheiluakatemian valmentajat tekevät urheilijavalinnat. Ryhmät valitaan lukuvuodeksi kerrallaan, ja uusia urheilijoita voi hakeutua ryhmiin myös lukuvuoden aikana. Pikkuakatemiatoimintaan valittu oppilas käy seurojen järjestämissä akatemiaharjoituksissa koulujen kanssa vuosittain vahvistettavan aikataulun mukaan. 7. luokkalaisten aamuvalmennus toteutetaan torstaisin ennen kello 10.00 alkavaa koulupäivää. 8.luokkalaisten valmennus toteutetaan tiistaisin klo 8.00-10.00. 9.luokkalaisilla on mahdollisuus osallistua aamuvalmennukseen keskiviikkoisin ja sovittaessa myös perjantaisin klo 8.00-10.00.

Liikuntapainotteisten yläkoulujen lukujärjestykset ovat muodostettu siten, että aamuharjoittelu onnistuu samanaikaisesti kolmen koulun osalta.

Liikuntapainotuskoulujen ulkopuolelta valittujen osalta lähtökohtana on, että koulun lukujärjestys mahdollistaa osallistumisen. Ensisijaisesti koulun lukujärjestyksen mukaisille oppitunneille osallistutaan. Mahdollisuuksista osallistua aamuharjoituksiin voi keskustella oman opettajan ja rehtorin kanssa.

Hakumenettely liikuntapainotusluokille:

Tiedotustilaisuudet 6. luokkien vanhemmille pidetään; Hatanpään koululla (Haapakuja 2, 33900 Tampere) keskiviikkona 13.1.2016 klo 18, Sammon koululla (Teiskontie 16, 33540 Tampere) torstaina 14.1.2016 klo 18 ja Tesoman koululla (Kohmankaari 11, 33310 Tampere) maanantaina 11.1.2016 klo 18.

Ilmoittautuminen
Kuudennen luokan oppilaille jaettavassa tiedonsiirtolomakkeessa kysytään hakeeko oppilas liikuntapainotukseen yläkouluun siirtyessä. Lomake palautetaan nykyiseen omaan kouluun 15.1.2016 mennessä. Lisätietoa yläkouluun hakeutumisesta löytää http://koulut.tampere.fi/oppaat/7lk/

 

Ilmoittautuminen liikuntapainotuskokeisiin
Palauta tiedonsiirtolomake omaan nykyiseen kouluun. Lisäksi ilmoittaudu liikuntapainotuskokeisiin sähköisesti https://palvelut2.tampere.fi/e3/lomakkeet/10659/lomake.html Ilmoittautuessa merkitään ensisijainen ja mahdollinen toissijainen koulu mihin haetaan. Mikäli oppilas ei tule valituksi ensisijaiseen vaihtoehtoon, hänellä on mahdollisuus siirtyä toissijaiseen vaihtoehtoon, jos siellä on täyttämättömiä paikkoja ja soveltuvuuskokeen vähimmäispistemäärä täyttyy. Mahdollinen seuran lausunto palautetaan haettavaan kouluun. Valmentajan lausuntolomakkeen löydät täältä: Seuran lausunto liikuntapainotukseen hakevasta oppilaasta

Valintakokeet järjestetään Hatanpään, Sammon ja Tesoman koululla 3.2.2016. Varmista aikataulu koulujen nettisivulta. Valintakokeeseen osallistutaan ilman erillistä kutsua siinä koulussa, mihin ensisijaisesti haetaan. Mukaan otetaan sisäliikuntavarusteet ja välipalaa.

Valintakriteereinä ovat valintakoe, viimeinen liikunnan arvosana sekä haastattelu. Liikuntatesteissä on 5 testiosiota, joista kustakin mahdollisuus saada 0-5 pistettä. Maksimipistemäärä liikuntatesteistä on siis 25 pistettä. Liikuntatestit mittaavat yleisiä liikunnallisia taitoja, kuten nopeutta, ketteryyttä, taitoa, kimmoisuutta, rytmikykyä ja liikkuvuutta sekä pelikäsitystä. Testeissä ei keskitytä minkään lajin eritystaitojen mittaamiseen. Testien sisällöt vaihtuvat vuosittain. Viimeisimmästä liikunnan numerosta voi saada 0-1 pistettä. Haastattelun perusteella hakija voi saada 0-3 pistettä.

Mikäli hakija on sairastunut, eikä pääse osallistumaan varsinaiseen valintakoepäivään, täytyy siitä ilmoittaa haettavan koulun rehtorille mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Lääkärintodistuksen / terveydenhoitajan todistuksen esittämällä voi osallistua uusintakokeeseen, joka järjestetään Hatanpään, Sammon ja Tesoman koululla maanantaina 17.2.2016.

Lisätietoja antavat, etunimi.sukunimi@tampere.fi
Hatanpään koululla rehtori Arto Nieminen 040 801 6683
koulut.tampere.fi/hatanpaa
Sammon koululla rehtori Jouko Lindfors 040 8062821
koulut.tampere.fi/sampo
Tesoman koululla rehtori Panu Pitkänen puh 050 4098919
koulut.tampere.fi/tesoma

Tampereen liikuntapainotteiset yläkoulut

tesomakoulu_152xsammon_koulu_152xl_hatanpaan-koulu_152x